Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO i mikroorganizmy modyfikowane genetycznie można określić jako organizmy, w których materiał genetyczny (DNA) został zmieniony w taki sposób, w jakim nie występuje w warunkach naturalnych. Zamiennie używany jest również termin organizmy transgeniczne.
Zastosowanie inżynierii genetycznej pozwala na wyselekcjonowanie pojedyńczych genów i przeniesienie ich za pomocą specjalnych technik z jednego organizmu do drugiego. Modyfikacje genetyczne dotyczą: mikroorganizmów , roślin, zwierząt i mogą zachodzić w obrębie tego samego gatunku, gatunków z tej samej rodziny, gatunków niespokrewnionych oraz z użyciem genów syntetycznych. Stopień pokrewieństwa między organizmem biorcy i dawcy może być bardzo wysoki lub niski co może mieć wplyw na poziom akceptacji przez spoleczeństwo organizmów genetycznie zmodyfikowanych.Ingerencja w materiał genwetyczny ma na celu głównie wprowadzenie genu kodującego pożądana cechę lub unieczynnienie genu kodującego niepożądaną cechę.
Wykorzystanie inzynierii genetycznej stwarza szerokie możliwości dla rozwoju gospodarczego: głównie rolnictwa, przemysłu spozywczego, farmaceutycznego -gwarantującego postęp w medycynie i weterynarii w leczeniu chorób oraz nowych gałęzi przemysłu biotechnologicznego.
W rolnictwie modyfikacje genetyczne mogą być zastosowane zarówno w produkcji roślinnej jak i zwierzęcej. Celem zmian genetycznych organizmów roslinnych jest ulepszenie różnych właściwości roślin rolniczych takich jak wzrost odporności na mróz , suszę, zasolenie a także na szkodniki, choroby i herbicydy. Rośliny o takich cechach mogą być uprawiane na nieurodzajnych glebach, a uprawa wiąże się z selektywnym stosowaniem środków ochrony roślin , co zmniejsza zanieczyszcznie środowiska i skażenie zywności pestycydami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz